tisdag 2 februari 2016

Tiggare: Syns inte, finns inte

...utredare vill osynliggöra de fattigaste

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson pekar ut de fattigaste av de fattiga, de romska tiggarna, som ett stort problem som bör sopas under mattan. Det viktigaste verkar vara att de inte ska synas. Om de inte syns så finns de inte, verkar han resonera. När de är borta behöver vi inte störas utan kan andas ut. Det är en riktigt falsk och hycklande rapport.

Tiggeri ska inte förbjudas, men tillvaron ska göras så svår som möjligt för tiggarna. Kommunerna ska inte upplåta boende åt dem och folk uppmanas att inte ge pengar till tiggarna eftersom det "inte är en långsiktig lösning". Som om det finns någon som hävdar det. Som om det skulle vara någon motsättning mellan akut hjälp och långsiktig lösning av de fattigas problem.

Valfridsson vill istället förorda att pengar ges till organisationer som arbetar med människors liv i Rumänien och Bulgarien. Tiggarna själva verkar inte imponerade över det resonemanget. Shaban Ibram, intervjuad av Sverige Radio säger: 
– Människor stjäl från oss. Pengarna kommer inte att komma till oss. Vi är vana att icke-romer säger att ska hjälpa men de bara hjälper sina egna fickor. De organiserar sig för att hjälpa oss, men de fyller bara sina egna fickor och våra barn svälter och vi är tvungna att leva på det här sättet. Vi litar inte på våra länder och de vill inte ha oss heller.En sak som jag undrat mycket över är motsägelserna i EU:s agerande. Vi såg under det grekiska dramat hur långt EU var berett att gå för att utöva påtryckningar mot en grekisk regering som utmanade bankernas vinster. Det fanns inga gränser för EU:s ingripanden för att tvinga grekerna till underkastelse.

Det märkliga är att när det gäller Rumänien och Bulgarien då är det fullständig handlingsförlamning som råder. Pengar har anslagits till dessa länder, men när de inte vill bryta diskrimineringen av romerna och ta itu med fattigdomen - då saknas helt påtryckningar. Men så handlar det ju inte om banker i det här fallet utan om människor på samhällets botten.

Inga kommentarer: